<BGSOUND SRC="simha.mp3" LOOP="INFINITE">
יואל טייב והתכלת

go to english version of the website

go to french version of the website



Yoel Taieb by Frederic Furcajg


•להקשיב למוזיקה ולצפות בסרטונים
•ביוגרפיה
•קטעי עתונות
•דיסקים
•תווים
•תמונות
•לימוד גיטרה
•אלתור יהודי
•מוזיקה וקבלה
•רבי נחמן מברסלב
•רבי ישראל בר אודסר בעל הפתק
•נ נח השיר חדש
•מוזיקה וחסידות
•העשרה מיני נגינה
•שירים וכתבים אחרים
•צור קשר



ביוגרפיה

מלחין, גיטריסט, מייסד ומנהל ההרכב של מוסיקה יהודית מודרנית "אנסמבל תכלת" ויוצר סגנון מ.י.מ. , (מוזיקה יהודית מודרנית).

יואל נולד בשנת 1962 בעיר גראנובל שבצרפת, מגיל רך הוא מבקש גיטרה, בגיל 9 הוא מבקש מההורים שלו ללמוד בחוג חליליות. תוך זמן קצר הוא מסוגל לנגן את השירים שהוא שומע ברדיו ולאלתר עליהם. הוא מתחיל גם להלחין. בגיל 12 הוא מקבל סוף סוף גיטרה, הכלי האהוב עליו. תחילה הוא לומד בעצמו ובהמשך ילמד עם אחדים מהגיטריסטים, נגני הג'ז הבולטים בצרפת. בגיל 14 הוא מגלה את המוסיקה של הגיטריסט John Mc Laughlin שתהיה לו השפעה חשובה ביותר הן מבחינה מוזיקלית והן מבחינה רוחנית. יואל יזכה לפגוש את John, כשיופיע בשנים 1996 ו 1999 בקונצרטים בארץ ישראל.

בגיל ההתבגרות הוא מתחבר לנגן הקונטרבס הצרפתי Renaud Garcia-Fons שניהם למדו באותה כתה, נגנו ב Big Band בקונסרבטוריון ובגיל 19 יסדו טריו עם נגן הטבלות Jean Francois Roger. בהרכב הזה הם מנגנים מוסיקת עולם עוד לפני שהמושג הפך פופולרי. בחזרות, בזמן ההפסקות חברי הטריו אוהבים לדבר על חיפושיהם הרוחניים, ועל הספרים שהם קוראים על הנושאים האלה. יואל שעוסק ביוגה מגיל 16 ימצא בסוף את עצמו מתקרב לרוחניות היהודית דרך ספרו של Martin Buber ."סיפורים חסידיים"

לאחר מספר שנים קשות מאוד, בהם התחיל יואל להרגיש שמוזיקת הג'ז אינה מאזנת אותו יותר מבחינה רוחנית, מגלה יואל את חסידות ברסלב , ושנתיים לאחר מכן הוא פוגש בפריס את הצדיק רבי ישראל בר אודסר , בעל הפתק, שמעודד אותו להמשיך ללמוד מוזיקה. זמן קצר לאחר מכן הוא מתחתן. עידן חדש מתחיל ליואל.

תורת החסידות של רבי נחמן מברסלב שמה במרכז את הדבקות בבורא עולם באמצעות הניגון, והמנגינה החסידית מקבלת סגולות רוחניות גבוהות מאוד. לניגון יש כוח לשמח את האדם, לרומם אותו מבחינה רוחנית, לחזק אותו, לחדש אותו, ולהציל אותו. במשנתו של רבי נחמן הגאולה תנבע מהתגלות שיר חדש המתואר, כפשוט, כפול, משולש ומרובע , שיגרום להתחדשות העולם (ליקוטי מוהר"ן חלק שני, תורה ח).

מאז ועד היום יואל מקדיש את עצמו לחיפוש אחרי השיר הזה , על ידי פיתוח סגנון מוזיקלי המשלב את רוח הניגון החסידי של גדולי החסידות ותלמידיה לצד אלתור ברוח יהודית.

בשלב ראשון עוזב יואל את הג'ז והולך ללמוד גיטרה קלאסית עם Michel Sadanowsky (זוכה פרס ראשון בתחרות הבינלאומי של Radio France ). הוא מתחיל גם לחפש חומר יהודי, ושומע יצירות של Ernest Bloch , Darius Milhaud
, Arnold Schoenberg , George Gershwin . אבל, פריס היא באותה עת מדבר שומם מבחינת תרבות מוזיקלית יהודית, וכשיואל זוכה להשיג את הכרך הראשון של אנתולוגית ניגוני חב"ד , זה מהווה עבורו מציאה שממלאת אותו בשמחה.

כסטודנט במוזיקולוגיה באוניברסיטת סורבון זוכה יואל לפגוש את פרופסור ישראל אדלר מהאוניברסיטה העברית, ומשתתף בקורס שלו על המוזיקה יהודית, במסגרת שנת שבתון של פרופסור אדלר בפריס. יואל מקים איתו סניף פריסאי של מכון יובל למחקר במוזיקה יהודית. עבודה זו נותנת ליואל הזדמנות לגלות הרבה מוזיקה ותווים של מוזיקה יהודית, כמו גם הזדמנות לבצע הקלטות שדה ומחקר אתנו מוזיקולוגי בנושא טעמי המקרא של יהודי טוניסיה.

נגן הקלרינט והכליזמר המפורסם גיורא פיידמן נותן קונצרט בפריס. יואל רץ לקונצרט, משוחח עם גיורא וקונה את התווים שלו. עם ההרכב "אשרינו" שהקים לביצוע מוזיקה יהודית, הוא יתחיל לפרסם את רפרטואר הכליזמר של גיורא. הדבר מהווה אז בפריס חידוש גדול, בפרט בחתונות. .

בשנת 1991 יואל מקליט תקליטור הראשון אור לי , עם ההרכב הנ"ל בהזמנת ישיבת "מקור ישראל" בפריס. הפרויקט נותן הזדמנות ליואל לצרף כמה מניגוניו הראשונים. בשלב הזה עניין האלתור עדיין לא מצא את מקומו.

בחודש יוני באותה שנה, יואל עולה ארצה עם בני משפחתו. ישראל תעניק לו כנראה את הברכה לפתח הלאה את יצירתו ובפרט לצרף לה רובד כה יקר לו: האלתור. משפחה טייב מתגוררת ברעננה, שם מייסד יואל דואו לגיטרות עם אסף לייבוויטש בוגר בית ספר רימון לג'ז, שנמצא בהתחלת דרכו בתהליך חזרה בתשובה. הישגי יואל בתחום המוסיקה יהוו לאסף מעיין השראה ודוגמה. הפעם האלתור מהווה חלק מרכזי בפרוייקט. שני הנגנים מאלתרים על ניגוני רבי נחמן מברסלב, הבעל שם טוב, החוזה מלובלין ורבי שנאור זלמן מלאדי, וגם על מנגינות כליזמרים. הרכב הדואו נוחל הצלחה גדולה בקונצרט.

בעליתו ארצה מגשים יואל עוד חלום בנוסף לחלום להתגורר בארץ הקודש, וזהו החלום ללמוד עם המלחין אנדרה היידו, תלמיד לשעבר של Olivier Messiaen וZoltan Kodaly ומעריץ גדול של Bela Bartok. היידו הוא בעצמו בעל תשובה שכתב מחקר על ניגוני מרון, הלחין מנגינות על משניות וכתב יצירות של מוסיקה עכשווית בשימוש בניגוני חב"ד או בהשראת נושאים יהודים. בנוסף לזה הוא מאלתר גאוני. יואל ילמד איתו במשך חמש שנים וגם יופיע איתו.

ב1994 יואל עובר לירושלים, שם הוא מתחיל לחפש נגנים המתאימים להרכב שהוא רוצה להקים כדי לשלב מוזיקה יהודית ואלתור. גיבוש "אנסמבל תכלת" נמשך ארבע שנים, ובפברואר 1999 מופיע ההרכב בקונצרט ראשון בבית הקונפדרציה, הבמה הירושלמית המפורסמת למוזיקות אתניות. ראובן בן חנן בכינור, דוד לואיס בחלילים וחצוצרות וישראל אדלסון בפסנתר וקלידים. הקונצרט נוחל הצלחה גדולה. הקהל מתלהב, בפרט לאור העובדה שהוא לא רגיל לראות נגנים דתיים המופיעים מחוץ לאולמי חתונות, ועוד פחות מנגנים מוסיקה חדשנית המשלבת אלתור, ניסויים קצביים ומנגינות מלאות רוחניות. צבע התכלת משמש בצביעת הציצית. תפקיד פתיל התכלת הוא להזכיר לנו את הים ואת השמים שמשתקפים בה, כדי לעורר בנו מחשבות של יראת שמים. צבע זה אכן מסמל את הרוחניות היהודית. רבי נחמן מסביר את הקשר שקיים בין התכלת, ארץ ישראל, מלכות דוד והשיר החדש איתו המשיח צריך לכבוש את העולם (ליקוטי מוהר"ן חלק ראשון תורה מ"ט). "אנסמבל תכלת" הוציא לאור שני דיסקים. הראשון הוא "וחיכיתי להשם וקיוויתי לו" והשני הוא "עולם הבא" (מוקדש לזכר נפגעי השואה). שני הדיסקים התקבלו בהצלחה רבה על ידי הקהל והעיתונות. לפיהם, תכלת מביא חידוש גדול בתחום מוסיקה היהודית ו"...יואל טייב ונגני התכלת הצליחו ליצור World music ארץ ישראלית...". ההרכב מופיע בפסטיבלים ובטלוויזיה. אתר אינטרנט בנוי על ידי יואל טייב ומוקדש לניגון Power of the Nigun http://www.nigun.info דיסקים של תכלת למכירה באתר "וחיכיתי להשם..." http://www.cdbaby.com/techelete "עולם הבא"http://www.cdbaby.com/techelete להזמנות קונצרטים, להזמנת דיסקים, ליצור קשר עם יואל טייב: chassidmusic@yahoo.fr


return home Return to Top


The great free resource for music